Blog

ecl-logo

ECL

A rövidítés feloldása: “European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages”. Nemzetközi konzorcium dolgozta ki a vizsgát, a céljuk az volt, hogy egységes és összemérhető vizsgát alkossanak. Ne ijedj meg: bármely más akkreditált vizsgát teszel le, a bizonyítványod akkor is “egységes és összemérhető” szintet jelöl meg, a KER szintek alapján. A vizsgát tehát ne ezért válaszd, hanem bármiféle más okból kifolyólag (tetszés, mások javaslata, vagy csak úgy – először mindenképp alaposan tájékozódj). Akkreditált, egynyelvű vizsga.

A vizsga véleményünk szerint messzemenőleg átlátható, fölösleges bonyodalmaktól mentes. A szóbeli, a szokásos feladatok vannak: bemutatkozás, beszélgetés (két vizsgázó beszélget egymással és a vizsgáztatóval) és képek alapján önálló témakifejtés, plusz a “magnóhallgatás” becenevű feladat (ezt már csak így hívjuk, noha a magnó lassan múzeumi tárgy lesz, és nyilván cédét vagy számítógépről MP3-at játszanak le inkább).

Az írásbelin természetesen nincs magyar nyelv – nem kell fordítani, a feladatok leírása angol nyelvű, és az olvasott szövegre is angol kérdések, angol válaszok vannak. Olvasott szövegből és két fogalmazásból áll az írásbeli rész.

Nem tudjuk, honnan, hogyan, de bizonyos vizsgázói körökben terjed az a nézet, hogy az ECL egy meglehetősen könnyű vizsga lenne. Lehet, hogy ezt arra alapozták valakik, hogy a vizsga nem bonyolítja fölöslegesen a dolgokat, nem ad százötven reading feladatot és maga a vizsga nem vesz el egy egész napot az idődből. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a feladatok maguk könnyebbek lennének, mint máshol. Az olvasandó szöveg középfokon itt is újságcikk nehézségű, felsőfokon meg biztosan lesz benne bonyolult nyelvi szerkezet és ritkábban használt szavak, kifejezések is, a szóbelin pedig ugyanúgy tudni kell angolul a megfelelő szinten kommunikálnod, mint bárhol máshol. Könnyebbnek semmiképpen nem neveznénk – átláthatóbbnak igen.

Honlap: http://www.ecl.hu/

0